Wednesday, April 14, 2010

Osten som gör en humla

Sedan en tid tillbaka försöker jag äta och dricka laktosfritt. Resultatet så här långt är över förväntan bra, och det har varit förhållandevis lätt att hitta alternativ till mjölk, youghurt osv då det svenska utbudet av laktosfria varor ständigt växer.

Dock går det inte att hitta laktosfri hårdost någonstans, trots flera försök.

Envis som jag är har jag frågat personalen i de butiker där jag letat om de planerar att beställa in laktosfri ost, och jag har blivit nobbad varje gång av oavsett om det stått Ica, Vi eller Coop på skyltarna. Bästa svaret kom nog från "ostexperten" på Coop Konsum på Kungsholmsgatan som ganska raljant förklarade att det inte går att göra hårdost utan laktos. Det är inte kemiskt möjligt, menade hon, och när jag stilla påpekade att jag faktiskt ätit laktosfri hårdost hemma hos Lettis brorsa (som har samma bekymmer) trodde hon mig inte.

Idag, då jag är på Åland med jobbet, har jag köpt nedanstående ostar. Samtliga är laktosfria och det fanns många fler sorter att välja mellan. Oops.

Ostarna på bilden finns inte, enligt bland annat Coop och Ica. Det är nog bra om de berättar det för ostarna. Och Arla. Det blir ju lite pinsamt att tillverka och sälja ost som inte finns, liksom.

2 comments:

jenny said...

Haha, det låter lite som när min kompis försökte beställa en extra välgräddad pizza i Norge. "Det har vi ikke" blev svaret. Fast där var det bara språkförbistring och gick att reda ut med lite ansträngning.

Och apropå det laktosfria så är man inte låst till espresso om man vill komma och prova våran kaffemaskin. Man kan även få nån trevlig kaffevariant med skummad laktosfri mjölk. ;-)

[svensk-norsk ordlista: välgräddad översätts med "gott stekt"]

Anonymous said...

Välkommen till det laktosfria gänget. Har precis som du mer eller mindre gått över till att bara äta och dricka laktosfritt. Tyvärr är dessa produkter mycket dyrare än vanliga.

Nu till din jakt på laktosfri hårdost. Jag kan med säkerhet påstå att du har ätit laktosfri hårdost hemma hos mig, hos Lettis bror och till och med hemma hos dig själv.

Det är så att all hårdost är naturligt laktosfri. Laktosen försvinner naturligt vid ystningsprocessen.

http://www.svenskmjolk.se/press/Nyheter/2007/All-hardost-ar-naturligt-laktosfri/