Monday, October 09, 2006

En magisk kväll på Råsunda

Det första inlägget på denna blogg blir inte om basket eller WoW. Det blir istället en kortis om den fantastiska kvällen på Råsunda i lördags, som kommer att gå till historien som "Petter Hansson Show". Med en liten politisk koppling.

Jag hade bjudit med mig såväl farsgubben (som inte är gubbe än, vilket gör det extra roligt att kalla honom för det) och min ena svåger på denna match då ingen av dem hade varit på Råsunda eller sett en landskamp tidigare. När jag köpte biljetterna kände jag på mig att vi skulle förlora, men att det vore kul att se världsstjärnorna från Spanien. Under VM:s gruppspel, där Spanien var det klart bästa laget, kändes det som att vi skulle förlora stort.

Men precis som med valresultatet visade det sig att jag hade helt fel - Sverige spelade kanonfotboll och vann rättvist med 2-0. Stämningen på läktaren, såväl bland svenskar och spanjorer, var fantastisk och det var tre lyckliga vuxna män som sakta men säkert tog sig hem till Skäris efter matchen. =)

Det mest slående var hur lugnt och tryggt det svenska spelet var i jämförelse med det spanska. Det var liksom inget snack och ingen nervositet ens när Fernando Torres fick bollen i eller strax utanför straffområdet - Petter Hansson var orubblig. Rami Shabaan likaså. Och var inte han där så var det någon annan.

I och med att försvaret var så tryggt, och i och med att lagspelet var så bra, så var det helt ok för Anders Svensson eller Johan Elmander eller t o m Chippen att våga utmana. Våga göra den där finten eller den där luriga passen. Det var också så Sverige vann matchen.

Och här kommer också kopplingen till politiken: Trygga människor vågar, och ett bra lagarbete står inte i motsättning till individuella initiativ. De är snarare en förutsättning för varandra. Ängsliga spelare vinner inga matcher på samma sätt som ekonomiskt pressade arbetslösa inte fattar några rationella beslut för framtiden.

4 comments:

Christopher said...

Välkommen till bloggträsket!

Det måste vart kul att se matchen på plats. Jag satt hemma hos ullis föräldrar och hoppade i soffan. 2-0 målet var det snyggaste jag sett Sverige prestera lagmässigt på två år.

Ha det bra. I'll be back :)

ullis said...

Jag försökte mig också på ett välkomnade igår men då tog det stopp, tur för dig att du fixade det så du kan terroriseras av familjen med de många efternamnen. =)

ullis said...

Jag har bloggutmanat dig om böcker - kolla min sida =)

Anna said...

Aaaw Petter Hansson är hemifrån han ;) lirade boll för ett xantal år sedan emd hans fruga =))

//Anna