Friday, November 21, 2008

Innebandy är ingen elitidrott

All heder åt Henke Larsson, han är en superb fotbollsspelare som gjort fantastiska saker med läderbubban i många år. En nationalhjälte enligt många. Jag är benägen att hålla med.

Men nu ska Henke tydligen börja spela i den s k "Superligan" i innebandy. Innebandy är den sport där Sverige vinner varje VM före Finland och Schweiz. På både herr- och damsidan.

(läs t ex här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/innebandy/article3838811.ab)

Och återigen, med all respekt för Henkes insatser på fotbollsplanen, är inte detta det yttersta beviset på att innebandy inte är en elitsport? I vilka andra sporter kan man som vältränad 35+-åring gå direkt in i högsta ligan? Dessutom i det land som är bäst i världen i just den idrotten?

Nog för att Henke är vältränad, och nog för att han för typ 20 år sedan spelade innebandy och säkert var bra då. Men det borde inte spela någon roll. Jag upprepar frågan: i vilken annan elitidrott skulle detta kunna hända? Skulle Magnus Hedman kunna varva ner i basketligan? Skulle Jörgen Jönsson lira lite elitseriepingis nu när hockeykarriären verkar gå mot sitt slut?

Eller kan Rolle Nilsson och Glenn Hysén kliva in i handbollens elitserie om de känner för att röra lite på sig?

Självklart inte. Detta visar bara vilken beige sport innebandy är. Elitidrott. Superligan. Bah.

Jag säger som Carl Lidbom i det berömda KU-förhöret: Trams!

2 comments:

Anonymous said...

Håller med. Det är helt otänkbart att det motsatta hade hänt, dvs att en 17-årig Henke efter en handfull allsvenska fotbollsmatcher bestämmer sig för att satsa på innebandy, att han blir elitspelare i världens bästa liga och är ständig spelare i landslaget, för att sedan vid 37 års ålder bestämma sig för att det där med fotboll var ju kul (har visserligen inte spelat på 20 år) och platsar i truppen i ett allsvenskt lag efter tre träningar.

Nej, det här var nog det slutgiltiga beviset på att innebandy inte är en riktig sport, trots att det rent formellt borde vara det.

Bimpa said...

Exakt!