Monday, January 19, 2009

Taskiga vibbar

Satt i en bil under större delen av gårdagskvällen tillsammans med en kollega. På radionyheterna berättade de om ett delstatsval i Tyskland, som tydligen gått högerns väg. I inslaget hördes en manlig tysk partiledare som inför sina åhörare talade med hög stämma om den ljusnande framtid som nu väntade.

Då säger min kollega det som jag själv kände starkt: "Jag får såna nazistvibbar..."

2 comments:

Anonymous said...

Är det inte så att man reagerar instinktivt på tyska partiledare?

Anonymous said...

Tjenare Jimmy,
Då jag bor i Frankfurt - Hessen (delstaten där valet var) måste jag ju kommentera detta.

Intressant gällande nazistvibbar.... Även efter flera års boende i tyskland, då man dagligen hör tyska, går det inte komma ifrån ibland. Påverkan från 2WW-filmer sitter i hårt! Själv brukar jag mer filosofera över hur länge det kommer att vara så. Hans Frank, en av de åklagade i Nürnberg, sade 1946: "A thousand years will pass and this guilt of Germany will not be erased." Väldigt stor tysk kollektiv skuld om han får rätt!

Gällande valet så var det ett omval, det riktiga valet var för ett år sedan men resultatet var så pass jämnt att man inte har kunnat forma nån regering sedan dess.
Uppfattningen här är nog inte så mycket att det var "högern" som vann omvalet utan snarare SPD som förlorade. Andrea Ypsilanti, den förra ledaren för SPD i Hessen lovade dyrt och heligt att aldrig regera tillsammans med Die Linke, exkommunister, innan det förra valet. Detta bröt hon direkt när valresultatet var klart vilket väl milt uttryckt inte var det smartaste politiska steget: Hon lyckades ändock aldrig skapa en regering, på ett år minskade SPD från 36,7 till 23,7%, Hon har fått avgå, Kurt Beck - ordf hela SPD -har fått avgå samt att SPD med största säkerhet kommer förlora det stora valet i Tyskland i höst...
Så den ljusnande framtid var nog mer att man ser positivt på att äntligen överhuvud taget ha några som styr i Hessen i kristider...

Länge sedan – hoppas allt är bra
Gustaf