Wednesday, September 23, 2009

Inte lätt vara Bajare i dessa dagar...

Ännu en match, ännu en förlust. Bajen har fruktansvärt svårt att göra mål och då vinner man inga matcher. Det är också huvudorsaken till att det ser ut som det gör i tabellen.

En annan orsak är att lag som är i en negativ spiral inte får något gratis. Vi har sett det mot Helsingborg (helt plötsligt får man tackla målvakter, jag menar: de står ju i vägen om ska göra mål), vi har sett det mot Elfsborg x 2 (hörni gulsvarta grabbar, ta er in i straffområdet och ropa aj, så lovar jag att blåsa straff. Ok?) och vi har sett det ett antal ytterligare gånger under säsongen. I andra matchen mot Elfsborg avgjordes t ex matchen definitivt genom en felblåst straff med inte alls många minuter kvar.

Samma visa ikväll. Bajen möter GAIS hemma, och det är en riktigt tuff match, med domarens tillåtelse. Många tuffa närkamper, säkert en hel del blåmärken och sisådär 5-15 i frisparksstatistiken. Med andra ord: som sig bör, så länge som det är lika åt båda hållen.

Vid ställningen 0-1 i 74:e minuten blåser då Martin Hansson straff. För vad - ja, det vete tusan.

Min kloke vän, tillika fotbollsdomare, Per menar att det är en solklar straff. Och visst, det kanske är så enligt regelboken. Men det är inte den nivå som Martin Hansson har satt upp för matchen i övrigt, hade det varit den nivån så hade antalet frisparkar och gula kort varit mångdubbelt fler - åt båda håll.

GAIS gör 0-2 på straffen och matchen är såklart avgjord. Och här kommer min kritik mot svenska fotbollsdomare, med Martin Hansson, Markus Strömbergsson och Martin Ingvarsson i särskild åtanke: om ni inte kan hålla samma nivå matchen igenom ska ni inte döma fotboll på den här nivån. Om ni inte kan låta bli att avgöra matcher genom att helt plötsligt göra en annan bedömning av samma situation än ni gjorde tidigare, i samma match, då ska ni tas ifrån pipan och ägna er åt något annat. Som det är nu är det fan pinsamt. När man dessutom ser ett nöjt leende smyga fram på domarens ansikte, när fansen skriker i protest och spelarna är gråtfärdiga: då är det dags för er att gå hem.

Tyvärr verkar Svenska Fotbollsförbundet vara ett enda stort råttbo av intriger och prestigefyllda män, så det lär väl aldrig hända något på den fronten. Sammantaget gör detta att jag funderar på om jag vill gå på fotboll överhuvudtaget. Och då har det gått långt.

4 comments:

Hasse said...

När det går dåligt för ett lag är det lätt att hitta anledningar utan för sitt eget spel, exempelvis att domaren dömmer fel, att man får fler frisparkar, straffar emot sig. Ett lag som har motgångar får aldrig något gratis men det handlar inte om utomliggande faktorer som att domarna dömer felaktigt utan att man spelar dåligt!

Detta fenomen är inte specifikt för Hammarby utan händer de flesta lagen som har motgångar. Släpp domarkritiken och börja spela boll istället!

Bimpa said...

Om du läser början av mitt inlägg ser du att jag lägger huvuddelen av skulden vad gäller tabelläget på Bajens totala oförmåga att göra mål.

Sen kan man inte komma ifrån att det varit hyfsat många situationer det här året, som går att diskutera. Elfsborgs tre straffar, t ex. Eller hockeytacklingen (med efterföljande mål) mot vår målis i bortamatchen mot Helsingborg. Eller gårdagens blixt från ovan.

I Expressen idag uttalar sig Bajens kapten Fredrik Söderström:

"- När domaren (Martin Hansson) blåste straff åt dem frågade jag honom varför han inte blåste straff för oss i situationen före.
- Då svarade han att han kanske borde blåst, och min följdfråga blev då varför han inte gjorde det. Men det hade han inget svar på, säger Söderström."

Ridå för mr Hansson.

Jag noterar också att disciplinnämnden, Kenneth Tallinger, tycker att det ska "bli skitkul att behandla" händelserna på Söderstadion igår. Det säger en hel del om hur Fotbolls-Sverige fungerar.

Hasse said...

Jag noterade också diciplinnämndens ordförandes konstiga eller dumma formulering. Om man försöker vara positivt inställd till honom verkar uttaladet grunda sig på att bajenfansen förkastliga uppförande igår är unikt och att han tycker om sitt arbete.

Självklart noterade jag att du la större delen av skulden på laget, men just när ett lag har motvind är det lättare att söka anledningar utanför, ex. hur domaren dömmer. Även AIK som ligger högst i serien :) drabbas med säkerhet av felaktiga domslut, Men de har medvind i sitt spel och då struntar spelare, tränare och fans i detta. För hammarbys del blir fokuseringen på felaktiga domslut ett sänke för hela laget.

Hasse said...

Apropå diciplinnämnden, det blir spännande att se vilket staff som IFK Göteborgs målvakt får efter medvetet flyttat målstolparna så att målet blev ett par dm mindre. Här kan vi snacka om unika "brott" att ta ställning till för diciplinnämnden.