Monday, May 31, 2010

Det här PR-kriget kan Israel aldrig vinna

Konflikten mellan Israel och Palestina är minst sagt inflammerad, att påstå något annat vore ett rejält självmål. Det finns också en hel del fog för det agg som bägge parter känner gentemot varandra, även om det inte (som vissa hävdar) är en konflikt med två jämbördiga parter.

Det palestinska folket vill självklart slippa ockupationsmakten och de apartheid-metoder som Israel använder sig av för att förtrycka palestinierna. 

Israel vill självklart slippa hotet från missil-skjutande terrorister, självmordsbombande bussresenärer och det ständiga hotet om utplåning som kommer från vissa delar av palestinierna (samt vissa av grannländerna).

Hur komma vidare från detta? Ja, Israel gör vad så många andra förtryckarstater gjort före dem: man möter rädsla med att bygga murar, man möter oliktänkande med hot, påtryckningar och ständiga beskyllningar om att den som kritiserar dem står bakom det fasansfulla som skedde under Förintelsen, där miljontals judar dödades i Auschwitz och andra koncentrationsläger.

Som om inte det räckte så gör Israel dessutom det värsta av allt: man tar sig rätten att systematiskt döda, ta andras liv, i "förebyggande syfte". Det var därför man besköt ambulanstransporter med skadade barn under ockupationen av Gaza hösten 2008. Det var också därför som man så sent som i morse bordade fartygen i "Ship to Gaza"-konvojen på internationellt vatten och i samband med detta dödade ett 20-tal humanitära volontärer på väg till Gaza med mat, byggmaterial och andra förnödenheter.

Vid sidan av att vara skillade militärer har Israel ett välsmort PR-maskineri, som brukar reda ut de flesta mediestormar. Hur skulle de annars vara det enda land som kan bryta mot FN:s resolutioner utan att få västvärlden att komma ilande med bombplan och hot om sanktioner?

Den här PR-fajten, att försöka rättfärdiga kallblodigt mord på humanitära volontärer på internationellt vatten, kommer de dock inte att vinna. Det går helt enkelt inte att försvara. Hade det varit en sändning med vapen hade det möjligen funkat. Nu var det inte det, vilket har fått några av de vanliga förespråkarna att inta en mer ödmjuk position (inte alla, men ändå...). Till råga på allt sitter inte Hillbilly-Jojje längre vid makten i USA, och relationerna med världens enda supermakt har (milt uttryckt) inte varit på topp sedan de ultrakonservativa vid makten jäklades med vicepresident Joe Biden i samband med hans besök tidigare i våras.

Israel har rätt att skydda sina gränser och att värna sina medborgares säkerhet. Israel har inte rätt att bomba barn i ambulanser, mörda humanitära volontärer eller förtrycka det palestinska folket. Först när de styrande förstått det sistnämnda finns det utsikt för varaktig fred i Mellanöstern. Kanske är det dags nu.

No comments: