Sunday, February 07, 2010

Orsak - verkan på basketplan

Under söndagsförmiddagen gjorde jag något som numera känns väldigt ovant - jag åkte till en baskethall. Målet för resan var Tibblehallen i Täby där jag skulle titta på mina gamla P92-grabbar från Sigtuna basket, som gått och blivit stora och starka (och äckligt långa) och som till råga på allt skulle spela en match i USM mot anrika Alvik.


Det var en jämn match, och det var två bra lag som stångades under korgarna, sköt i långa trepoängare och slängde sig efter lösa bollar. Det var basket när det är som bäst.


Om det inte vore för en sak: domarstandarden. (Och det här är tråkigt att skriva för mig som gammal domarkämpe). Genom sitt agerande, framför allt i slutet av matchen, så avgjorde de till det ena lagets fördel. Och det är lika trist att se, oavsett vilket av lagen det drabbar.

Grejen är att det inte bara är själva avblåsningarna som avgör, det är också alla de gånger de inte blåser. Ta Martin "I´m To Sexy If You Ask Me" Hanssons missade hands i matchen mellan Irland-Frankrike, t ex.

I dagens basketmatch så tillät domarna Alviks två bästa spelare, framför allt den ene av dem, att göra lite hur de ville med motståndarna. Framför allt under egen korg. (Som om nr 14 hade behövt hjälp med det, med tanke på hur talangfull och lång han var...)

Detta gjorde att Sigtuna-grabbarna (som var lite korta i rocken i jämförelse) inte fick en ärlig chans att spela enligt regelboken.

Det var som om domarna inte brydde sig, att de inte orkade, att de inte kände för det. Istället för att bemöta kritik skulle det kaxas och blåsas teknisk foul.

Och då snackar vi ändå SM.

Jisses...

No comments: